Andre boller



Gode boller kan jo brukes til så mangt.
Lunsj i Guds frie natur med kjæresten?
Kaffekos og feiring av at eksamen er over sammen med studiekamerater?
Boller og saft sammen med morsomme barn du kjenner?
En velsmakende dessert etter middagen?

Alt dette og mer til kan bli ditt om få strakser, bare følg med nå ;)

Du trenger:

25 g gjær (dvs en halv pakke)
50 g smeltet margarin
2 dl lunken melk
3 ss sukker
1/2 ts kardemomme
ca 5 1/2dl (330g) hvetemel

Oppskriften kan lett dobles om ønskelig.



Fremgangsmåte:

Del opp gjæren i en bakebolle. (Tørrgjær funker også meget bra)
Smelt margarin i en kjele.
Ta kjelen til side og tilsett melken (blandingen skal være fingervarm)
Hell blandingen i bakebollen og rør ut gjæren
Rør inn sukker
Bland kardemomme i en del av melet.
Tilsett hvetemelet og elt deigen smidig og jevn slik at den slipper redskap og bolle
Dekk bakebollen med plast og la deigen heve til dobbel størrelse.

NB! Å ha god tid til heving og etterheving er mega-viktig for gode og luftige boller.


Kanelboller:
- Flat deigen ut med kjevle
- Smør kan velges bort, men det blir svinaktig godt om en dekker deigen med et lag plantemargarin eller annet.
- Ha på voldsomme mengder kanel og sukker
- Rull deigen sammen og skjær opp i passende emner.
- Legg på smurt plate eller plate med bakepapir og la etterheve.
- Smør med pisket egg
- Stek på 240 grader i 5-7 min. midt i ovnen


Boller - med eller uten rosiner
- Fyll deigen med rosiner og elt den forsiktig.
- NB: Ikke behandle deigen for mye; da går gjærboblene ut av den og hevingen har liten effekt.
- Trill boller og sett dem på bakeplate.
- La dem heve til dobbel størrelse eller til et lett fingertrykk går langsomt tilbake.
- Dusj eller pensle bollene med egg eller vann før steking.
- Stek bollene på 240 grader i 5-7 min. midt i ovnen
- Avkjøl på rist.


Kanelboller:
Serveres med melis eller perlesukker, eller frisk frukt.
Om man vil være litt "festlig" og ledig i formen; hva med å lage farget melis?
Tilsett konditorfarge etter eget ønske.

Boller:
Serveres med smør og brunost, syltetøy eller pålegg etter behag.
Kan også deles og serveres med krem eller eggekrem og et lett dryss melis på toppen.



Kos dere!